THERMO FISHER BRENGT DE ELEKTRONENMICROSCOOP TERUG NAAR GEBOORTEGROND OP STRIJP-T

Posted by Bart Brouwers | jan 25, 2019

Met de komst van Thermo Fisher Scientific zijn ook de laatste ruimtes in het Innovation Powerhouse op Strijp-T bezet. Deze week werden de handtekeningen onder de contracten gezet, waarmee de bouwer van elektronenmicroscopen helemaal terug is op de plek waar de productontwikkeling ooit begon. Als spinoff van Philips zette FEI namelijk op Strijp-T de eerste stappen als jong bedrijf. Thermo Fisher betaalde in 2016 zo'n 4 miljard euro voor de overname van FEI, twee jaar later gevolgd door de acquisitie van Phenom-World, dat uit FEI was voortgekomen. Het is de bedoeling dat Thermo Fisher over drie maanden zijn intrek heeft genomen in het iconische Powerhouse, de voormalige energiecentrale.

Op de nieuwe locatie zal Thermo Fisher zich vooral richten op de doorontwikkeling van de tafelmodellen elektronenmicroscopen, die voorheen uit de koker van Phenom-World kwamen. Deze microscopen – 'desktop SEM's' ofwel 'scanning electron microscopy solutions' – worden toegepast in de kwaliteitscontrole en procesbeheersing in de maakindustrie en worden over de hele wereld verkocht met China als grootste afzetmarkt. Belangrijkste toeleverancier van de elektronika in deze microscopen is Sioux (tevens tot een jaar geleden de eigenaar van Phenom-World); NTS is de leverancier van het geassembleerde eindproduct.

Twee jaar geleden nam VanBerlo Design als eerste zijn intrek in de voormalige energiecentrale op Strijp-T. Daar ging een jarenlange renovatie aan vooraf.

Thermo Fisher Scientific heeft een omzet van meer dan $20 miljard en ongeveer 65.000 werknemers wereldwijd. Vorig jaar ontving het bedrijf de prestigieuze Edison Award 2018 voor hun elektronenmicroscoop Krios G3i. Als eerbetoon aan de bedenkers bracht Thermo Fisher de Edison Award direct van New York naar de plek waar Krios wordt ontwikkeld en geproduceerd: Eindhoven. Gezondheidswetenschappers die op zoek zijn naar een betere behandeling van kanker of de ziekte van Alzheimer gebruiken Krios-systemen om hun onderzoek uit te voeren.

De onderzoekers die met de microscopen van Thermo Fisher werkten, ontvingen twee Nobelprijzen: in 2011 ontving Dan Shechtman de Nobelprijs voor de ontdekking van quasikristallen en in 2017 verdienden Jacques Dubochet, Joachim Frank en Richard Henderson de Nobelprijs voor hun revolutionaire methode om menselijke eiwitmoleculen met cryo-elektronenmicroscopie te visualiseren.

bron.