SORAMA VIERT TIEN JAAR VAN VERBETERING IN GELUIDSONTWERP EN IS NU KLAAR VOOR EEN OPSCHALING

Posted by Erika van der Merwe  feb 13, 2019

Misschien was het maar goed dat Rick Scholte jaren geleden, op de eerste dag van zijn stage voor zijn masteropleiding, de instructies die hij kreeg gewoon links liet liggen. Hij had een laboratorium toegewezen gekregen dat consumentenproducten screende op geluid en zijn officiële taak was het om actieve geluiddempende technologie toe te passen om een robot wat stiller te krijgen. In plaats daarvan negeerde hij de robot en besteedde hij een week lang aan het herontwerpen van de code die de geluiden screent – een methgode die gebaseerd was op akoestische holografie. Zijn begeleider raakte geïntrigeerd en Scholte kon de rest van zijn masteronderzoek – en later ook zijn promotieonderzoek – aan hoge-resolutie "geluidsbeeld" wijden. De rest is geschiedenis, zoals ze zeggen: met zijn team heeft hij zojuist het tienjarig bestaan gevierd van Sorama, de startup die de technologie en diensten biedt om het geluidsontwerp te verbeteren, geluidsoverlast te verminderen en daardoor betere levensomstandigheden te creëren.

DUIDELIJKE VISIE
Sprekend in de vergaderzaal van Sorama's nieuwe glazen kantoorruimtes op Strijp-T, zegt Scholte dat de verhuizing letterlijk een nieuw seizoen voor zijn bedrijf inluidt. "De afgelopen tien jaar hebben we echt dicht bij onze klanten gestaan, om ons begrip te ontwikkelen, om onze analytische manier van werken te laten zien. We zitten nu in een opschalingsfase en we hebben een duidelijke visie op hoe we het bedrijf willen runnen."

Sorama's pay-off line spreekt wat dat betreft "Make sound insightful" – maak geluid inzichtelijk. Het team doet dit met behulp van geluidscamera's om geluiden te visualiseren, te lokaliseren en te classificeren. "Het soort beelden dat we daaruit krijgen is vergelijkbaar met wat je krijgt van een thermo-imaging camera, waar je bijvoorbeeld kunt zien dat er energie uit je huis lekt. Hetzelfde kunnen we doen met geluid, om te zien waar het geluid lekt, of om te zien waar trillingen een muur kruisen, of om te bepalen of onderdelen van een product te veel trillen. Op basis van die informatie kunnen we inzicht en begrip krijgen van niet alleen waar, maar ook hoe we het geluid kunnen verbeteren."

De basis van de arraytechnologie, het gebruik van meerdere microfoons of sensoren tegelijk om geluiden te lokaliseren, werd in de jaren veertig van de vorige eeuw ontwikkeld en werd voor het eerst in het leger gebruikt om onderzeeërs te detecteren. "In die zin is het dus niet uniek of nieuw", zegt Scholte. "Wat ons uniek maakt, zijn de krachtige algoritmes en technologie die we hebben ontwikkeld. Hoewel er ook concurrenten zijn die gebruik maken van microfoonarrays, zijn wij de enigen die op dit detailniveau kunnen werken – met deze akoestische resolutie".

DEMOCRATISERENDE TECHNOLOGIE

Het andere unieke aspect van de service van Sorama is dat het zijn technologie tegen lage kosten beschikbaar stelt. "We democratiseren de technologie. Elk ingenieurs- of adviesbureau of engineeringafdeling is in staat om dit te leren en het te gebruiken."

Een van de hoogtepunten die Scholte noemt is een project voor Remeha Central Heating Systems; een paar weken voordat de productie van een nieuw model van start ging, konden ze het nog acht decibel stiller maken. "Dat centrale verwarmingssysteem zit in veel huishoudens en is veel stiller dan voor we eraan werkten. Dat is een voorbeeld van de grote impact die we op mensen kunnen hebben. Dat is wat ons hier motiveert".

Rick Scholte

De technologie van Sorama wordt toegepast op kleine geluiden in kleine ruimtes, maar ook op grotere geluiden in grotere ruimtes – het laatste in het geval van smart city-oplossingen. In open stedelijke ruimten, inclusief bebouwde stedelijke gebieden en drukke kruispunten, kunnen geluidscamera's worden gebruikt om inzichten te verzamelen en problemen op te lossen. "We kunnen microfoons gebruiken voor beveiliging, verkeersveiligheid, het herkennen van een verkeersongeval, het detecteren of er te veel lawaai van een locatie komt, of het identificeren van agressie in een openbare ruimte. In plaats van alleen maar te controleren of er een probleem is, kunnen we laten zien waar het probleem ontstaat en kunnen we helpen bij het organiseren om het aantal gevallen te verminderen." Deze toepassing wordt geïntegreerd met andere smart city-toepassingen, in Europa en Azië, zonder inbreuk te maken op de privacy: "Het systeem kan op zichzelf functioneren, zonder menselijke controle en zonder opnames te maken."

OP DE RAND VAN DE MOGELIJKHEDEN BLIJVEN
Naast haar smart city-toepassingen en de onderhouds- en voorspellende oplossingen voor klanten, biedt Sorama adviesdiensten die haar actief houden op het gebied van R&D. "Dit aspect van ons werk is echt een nichemarkt en houdt je op de rand van de mogelijkheden. We hebben nieuw promotieonderzoek opgezet met de TU Eindhoven en we werken samen met Stanford University; dit stelt ons in staat om interessante dingen uit te proberenn, die we vervolgens weer kunnen gebruiken in onze eigen toepassingen. Dit is een mooie balans in ons werkportfolio."

Scholte zegt dat Sorama op dit moment vijf vacatures heeft en eind 2019 waarschijnlijk tien nieuwe medewerkers in dienst zal hebben, waardoor het totaal op dertig mensen komt. Toch heeft hij geen ambitie om te groeien omwille van de groei. "Maar we zien de toepassingen die we invullen en de markten waarin we werken, waardoor we wel moeten groeien".

BOUWEN VOOR DE LANGE TERMIJN
Hij ziet weinig nut in het construeren van langetermijnstrategieën voor het bedrijf, omdat hij gelooft dat het snelle tempo van de technologische vooruitgang vraagt om flexibiliteit. "Onze omgeving en technologie zijn zo snel in beweging en veranderen zo snel, dat het voor een bedrijf niet echt gezond is om meer dan drie jaar vooruit te kijken. Je moet wendbaar blijven op basis van wat je ziet gebeuren."

Voor zichzelf heeft Scholte wel een duidelijke visie voor de lange termijn. Hij omschrijft zichzelf als een bouwer die over dertig jaar het liuefst nog steeds doet wat hij nu doet. "Mijn drive is om impact te hebben. En als het mogelijk is om gedurende je hele leven invloed te hebben op één ding – waarom niet?"

Foto's © Sorama

Bron.