Seven Steps To Heaven: indoor farming met een missie

Seven Steps To Heaven, een bedrijf genoemd naar het achtste studioalbum van trompettist Miles Davis, is wereldwijd pionier op het gebied van indoor farming. Hun doel is om meer mensen toegang te geven tot gezond en veilig voedsel waarbij efficiënt wordt omgegaan met energie en water. En zonder gebruik van pesticiden.

Voedingsrijk, smakelijk en betaalbaar voedsel
In het Innovation Powerhouse gebouw op Strijp-T is op de zevende verdieping een heuse kwekerij van 150 m2 gevestigd. Hier worden allerlei soorten groenten, kruiden en zacht fruit (aardbeien, ) gekweekt.

Met als belangrijkste wapenfeit 95% (!) minder water verbruik dan bij reguliere landbouw, dat is revolutionair te noemen. Seven Steps To Heaven heeft een concept ontwikkeld waarbij de waterdamp die planten uitstoten weer wordt opgevangen en hergebruikt. De planten groeien onder de juiste rood-blauwe ledverlichting en krijgen gecontroleerde beluchting. Het klimaat in de kwekerij is 24 uur per dag optimaal. Hierdoor wordt alle energie die aan de plant wordt gegeven, omgezet in groei of smaak, er gaat dus niets verloren. De techniek zorgt voor constante en voor planten ideale omstandigheden.

Gepassioneerd team met jarenlange ervaring
Gert-Jan en Lianne Meeuws zijn al 33 jaar actief met onderzoek in plantengroei en waren mede-oprichters van het technologisch gedreven indoor farmingbedrijf PlantLab. Ze verlieten PlantLab eind 2014 en richtten begin 2018 Seven Steps To Heaven op. Samen met Marc Kreuger (innovatie & plantkunde), Christophe de Warrimont (marketing & sales) en Eefje Tabak (smaakexpert) vormen zij het vijfkoppige team bij Seven Steps To Heaven. Ze vormen een multidisciplinair team met passie voor voedsel en combineren diverse vakgebieden als biologie, natuurkunde, werktuigbouwkunde en IT.

Commerciële vlucht
Het indoor farming principe heeft allerlei voordelen, maar kost tijd om goed te ontwikkelen. Maar na zoveel jaren van investering in optimalisatie, is het bedrijf nu klaar voor de commerciële vlucht. Seven Steps To Heaven wil in Nederland een indoor farm neerzetten van één hectare (10.000 m2) groot. Inmiddels zijn ze met het merk Heaven - FBA (Fine Botanical Art) op de markt gekomen waarmee dit dochterbedrijf diverse soorten kruidenthee en culinaire smaakmakers levert aan lokale restaurants, bedrijfscateraars en campussen. En klanten waarderen de intense smaak, de hoge voedingswaarde en de gegarandeerde productie het hele jaar door. Ze sluiten daarbij aan op de internationale transitie van vet, zout en suiker naar natuurlijke producten die plantaardig en gezond zijn.

De toekomst: slimmere voeding
Over 30 jaar zijn we met 10 miljard mensen op deze aardbol. Hoe kunnen we dan alle mensen nog van goed voedsel voorzien? Indien de huidige consumptie op hetzelfde niveau blijft of zelfs nog toeneemt, is er onvoldoende voeding voor iedereen. Seven Steps To Heaven kan met haar indoor farming concept overal ter wereld produceren met minder energie en 95% minder water verbruik. Ook in Afrika of op de poolcirkel. We zullen uiteindelijk vervangers moeten vinden voor suiker en voor vlees. Maar ook voedsel verbouwen die meer voedingswaarde heeft en waarbij de mens gezonder blijft. Op dat vlak heeft Seven Steps To Heaven de juiste ontwikkeling doorgemaakt en wordt het spel van indoor farming met licht, temperatuur en verdamping met verve gespeeld.

bron.