Ook genoeg te zien op DDW als je niet van design houdt

Gebouw Strijp TQ in Eindhoven © Fotopersburo van de Meulenhof bv

EINDHOVEN - Stel je voor: je geeft he-le-maal niks om design. Dat zou kunnen. Maar wat moet je dan aan met de Dutch Design Week die tussen 21 en 29 oktober de stad overspoelt? Nou, ook zonder naar de inhoud van exposities te kijken is de DDW meer dan de moeite waard. Je kunt bijvoorbeeld op een paar prachtige locaties komen die normaal niet of moeilijk toegankelijk zijn. Voorbeelden? Te over!

Michel Theeuwen 17-10-17

De 16de editie van de DDW telt in totaal 110 locaties. Daar zitten de usual supects bij, zoals het Klokgebouw, de Design Academy, Piet Hein Eek of Sectie C in Tongelre. Hoewel die laatste ook door heel veel Eindhovenaren nog ontdekt moet worden. Wel nu: hier is je kans, grijp hem! Want tijdens de Dutch Design Week openen ze de deuren, sommige gratis, anderen tegen betaling van enkele euro's of als onderdeel van het totaalticket.

Winkels
Waar te beginnen? Wie met de trein aankomt op station Eindhoven, zou kunnen beginnen met een tocht langs deelnemende 'winkels'. Zo is het dak van de Bijenkorf (weer) open en staat in de MediaMarkt het uitzendbureau Hubot over mensen en robots. En als klap op de vuurpijl kan in de binnenstad de oude V&D bezocht worden: in het gestripte pand streek De Modebelofte van Studio Harm Rensink en HeyNiek neer. Toch ook een mooie aanleiding om nostalgische herinneringen aan het warenhuis op te halen.

Het Klokgebouw is een van de grootste expositieruimtes van DDW, waar je uren kunt stukslaan. Maar in de omgeving is ook heel veel schoons te zien. Skate-park Area51 - inmiddels verbouwd, want het blijft staan - bijvoorbeeld, met daarnaast het Veem(gebouw) of het NatLab. Voor het vervolg kiezen we Strijp-T. Hier zijn gebouw TQ én de Innovation Powerhouse, in Philipstijden beter bekend als energiecentrale TR met de twee schoorstenen, aangehaakt.

Bedrijfskantine van Philips
Dit is wellicht de grootste klapper van de DDW, qua locatie natuurlijk. In het enorme TQ is de oude bedrijfskantine van Philips op de bovenste verdieping open. De expositie daar zal door de grote ramen baden in het daglicht. Het uitzicht over Eindhoven is er bovendien prachtig. TR is het onderkomen van onder meer VanBerlo, het bekende ontwerpbureau. Met eigenaar Strijp-T BV is van de energiecentrale met enorme betonnen peilers en steenkolentrechters, een prachtig transparant kantoorgebouw met een rauw randje gemaakt. Boudie Hoogedeure van Strijp-T zegt bij het promoten van het pand TQ 'graag te willen meeliften met events als de DDW'. ,,Het is een ideale manier om publiek kennis te laten maken met de historische, industriële oud-Philipspanden die getransformeerd worden."

Bovenste verdieping van gebouw Strijp TQ in Eindhoven wordt klaargemaakt voor de DDW © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Hosts
Dan komt de vraag op hoe de DDW toch aan al die locaties komt? Volgens Katja Lucas van de organiserende Dutch Design Foundation zijn er de 'eigen' locaties, zoals Klokgebouw en het Veem, maar er zijn ook veel hosts die zichzelf aanmelden. ,,Dat toont wel aan hoe groot de bereidheid is in de stad om mee te doen aan DDW. Die deelname kleurt de stad ook weer", aldus Lucas. Soms melden zich alleen locaties aan of juist exposanten die geen plek hebben. ,,Dan doen we aan matchmaking tussen de partijen. Zo hebben we voor Hubot de MediaMarkt gevonden. Dat leek ons een mooie combinatie omdat juist ook niet DDW-bezoekers in een heel andere wereld terechtkomen. MediaMarkt reageerde heel enthousiast op het idee."

Andere hoogtepunten
• Oude (industriële) gebouwen: NRE-terrein, Van der Meulen Ansems (VDMA), TAC, Schellens en deel van kloostercomplex Mariënhage (hier haakt Lab-1 aan bij DDW).

• Creatieve bedrijfsgebouwen Microlab op Strijp-S en Plan B aan de Hurksestraat, Wallstreet, het voormalige gemeentepand op het Stadhuisplein 6.

• Nieuwe gebouwen: Creatieve school SintLucas op Strijp-S en The Student Hotel aan het Stationsplein.

• Wonen: Blok 61 aan het spoor op Strijp-S, Pixelhof 11, CoHousing op Strijp-R en Juliusstraat 62 in Woensel-West met een design keuken en andere ontwerpers te gast.

DDW Het Innovation Powerhouse, de voormalige Philips energiecentrale aan de Zwaanstraat in Eindhoven, is nu onderdak voor design- en innovatiebureau VanBerlo. © Michel Theeuen

bron.