Gebouw TAQ genomineerd voor de architectuurprijs Eindhoven

EINDHOVEN – Gebouw TAQ is in de race voor de Dirk Roosenburgprijs voor architectuur van de stad Eindhoven.

Maar liefst veertig bouwprojecten liet de nominatiecommissie van de Dirk Roosenburgprijs 2017 voor architectuur in Eindhoven de revue passeren. Woensdag werden tien kandidaten voor de titel gepubliceerd. De jury buigt zich er in september over en na een stemronde voor het publiek wordt vrijdag 27 oktober, aan het einde van de Dutch Design Week, bekend wie de prijs van de gemeente Eindhoven wint.

Secretaris René Erven benadrukt dat de prijs niet alleen voor architectonisch ontwerp of materiaalkeuze bedoeld is. ,,We willen de discussie over goede architectuur in de stad een stimulans geven. De landelijke verkiezing van gebouw van het jaar door brancheorganisatie BNA kijkt wel alleen naar de klassieke architectonische argumenten. Wij kijken breder, dus ook naar het gebruik en de manier waarop het gebouw in de stad is ontvangen. En naar de opgave waar de architect voor stond en of de oplossing past bij de ambities van de stad, zoals hoe is omgegaan met duurzaamheid en een herbestemming."

Herontwikkeling Pompgebouw TAQ op Strijp-T, Achtseweg Zuid/Zwaanstraat voor Goevaers & Zonen en Settels en Savenije. Architecten: Niels Olivier Architect en Bo.2 architectuur en stedenbouw. Foto Patrick Meis © Patrick Meis