Brainport nu op Strijp-TQ: ‘Hier zijn we thuis’

Paul van Nunen in het nieuwe kantoor van Brainport Eindhoven. © FotoMeulenhof

EINDHOVEN - Na de successen van de afgelopen tijd maakt Brainport zich op voor een nieuwe fase. Vanaf een nieuwe locatie: Strijp-TQ: ,,Hier zijn we thuis", zegt directeur Paul van Nunen.
Hans Vermeeren 17-08-19 Bron: ED

Enthousiast wijst Paul van Nunen zijn bezoek op het uitzicht vanuit het nieuwe Brainport-kantoor. ,,Hier zijn we echt thuis, midden in alles wat Brainport zo uniek maakt", zegt de man die sinds iets meer dan een jaar aan het roer staat bij Brainport Eindhoven.
Na tien jaar Bruine Heer aan de Emmasingel in hartje stad verhuisde Brainport deze zomer naar Strijp-TQ aan de Achtseweg-Zuid. Van Nunen en zijn collega's namen daar hun intrek in een splinternieuw kantoor op de derde etage van een ingrijpend verbouwd, voormalig Philips-gebouw.
Het uitzicht vanuit het kantoor? Op de voorgrond is het nu nog volledig verwaarloosde Gloeilampplantsoen te zien, dat binnen afzienbare tijd in ere wordt hersteld. Een eindje verderop staat het Klokgebouw, met daarnaast de rest van Strijp-S. Op de achtergrond is de hoogbouw in het centrum te ontwaren, evenals de TU/e. En wat meer op de voorgrond zijn de gebouwen te vinden waar de ingenieurs en designers van prominente Eindhovense bedrijven als Additive Industries en Van Berlo Design gehuisvest zijn. En een verdieping lager zit Fontys met zijn ICT-0pleiding. ,,Met dit uitzicht kunnen we het hele verhaal van Brainport vertellen."
,,Vanaf hier zien wij de komende jaren hoe de gedaanteverwisseling van het centrum van Eindhoven verder vorm krijgt", blikt Van Nunen vooruit. Zelf is hij net uit de vakantiemodus en op het Brainport-hoofdkwartier is het nog betrekkelijk rustig. ,,Vergis je niet", zegt hij quasi-verongelijkt. ,,Er wordt hier hard gewerkt aan de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. En na de successen - ik spreek eigenlijk liever van stappen - in het afgelopen jaar leggen we de lat echt niet laag, hoor. Het is tijd voor een volgende, nieuwe stap."

Smeerolie
Een verhuizing past goed in die ontwikkeling. ,,We gaan natuurlijk gewoon door met ons werk voor het MKB, het techniekonderwijs en met de vertegenwoordiging in Den Haag en Brussel. Maar we zullen ook een passend vervolg moeten geven aan al die mooie resultaten. Onze rol als smeerolie voor de regionale economie en samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven willen we nu ook op het gebied van klimaat, energie en mobiliteit gaan inzetten."
De Eindhovenaar doelt met die successen vooral op de Regiodeal die Zuidoost-Brabant sloot met het huidige kabinet onder leiding van premier Mark Rutte (VVD), toevalligerwijze de vorige baas van Van Nunen toen hij nog directeur was van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Een deal die inmiddels onder meer leidde tot de opening van het onderzoeksinstituut de Eindhoven Engine, een impuls gaf aan de ontwikkeling van fotonica en middelen voor de regionale bibliotheken om gratis lidmaatschap mogelijk te maken. Daarnaast wijst hij op het partnership van bedrijven met PSV onder de noemer Metropoolregio Brainport Eindhoven
,,Hartstikke mooi toch dat het kabinet in vier jaar 130 miljoen euro in deze regio investeert", zegt hij daarover. ,,Het is niet alleen een fraaie erkenning van de rol, de betekenis en de economische waarde van Brainport Eindhoven als derde mainport voor Nederland. Het is ook een mooie aanzet om een aantal achterstanden in Zuidoost-Brabant op het gebied van culturele voorzieningen, van talentontwikkeling en van maatschappelijke innovatie weg te werken. Zeker ook omdat tegenover die investering vanuit Den Haag ook nog eens 240 miljoen euro aan geld van onderwijsinstellingen, bedrijfsleven, lokale overheden de provincie staat."

Lastige
,,Daarnaast zijn we nu volop aan het werk met de Nationale Brainport Actieagenda, waarin we er voor willen zorgen dat er naast de eenmalige impuls van de Regiodeal ook structureel meer geld vanuit Den Haag naar Zuidoost-Brabant komt", vervolgt hij nog steeds even enthousiast. ,,Dat is vooral een kwestie van geduld, en van een lange adem. En inderdaad een lastige, dat zal ik niet ontkennen."
Maar het tij voor Brainport is gekeerd, stelt hij niettemin tevreden vast. ,,Belangrijk is de constatering dat Zuidoost-Brabant nu in Den Haag als volwaardige partner aan tafel zit. Wij zijn niet meer alleen de vragende partij. Als Brainport zijn we nu een van de partners die meewerken aan het vinden van oplossingen voor maatschappelijke problemen. Dat is een heel ander uitgangspunt."

bron.