Avular vindt met een nieuwe strategie op het oude Strijp-T een nieuwe business

Olga Koltsova | jul 26, 2019 |

Nieuwe accenten, een nieuwe strategie en een nieuwe business: sinds Avular, een mobiele robotica start-up uit Eindhoven, een investering van Lumipol bemachtigde, is het bedrijfsmodel ingrijpend gewijzigd. Ook is Avular verhuisd naar een nieuwe, grotere locatie op Strijp-T, precies op de plek waar lang geleden de beroemdste Philips-innovaties vandaan kwamen.

Verschuiving naar onderzoek en ontwikkeling
"We zijn verschoven van het maken van industriële drones, waarmee we als bedrijf zijn begonnen, naar het leveren van technische diensten voor R&D-klanten", zegt Albert Maas, ceo bij Avular. "We merken dat de markt verschuift – veel bedrijven willen graag een mobiele robot zoals een drone uitproberen. Soms voor een business case die niet zo duidelijk is en soms zit er een verborgen grotere business case achter de eerste vraag. De meeste mensen vragen zich echter af wat ze met een drone of mobiele robot kunnen doen. Vanwege onze technische achtergrond hebben we besloten om ons hele bedrijfsmodel te verschuiven naar het mogelijk maken van mobiele robotica en het creëren van echte tools voor ingenieurs en R&D."

Drie sporen van ontwikkeling
Avular richt zich volgens Maas op drie belangrijke business lines:
(1) "Services – de engineeringdiensten die het Avular-team levert om mobiele robots toegankelijk te maken voor klanten die niet over de juiste middelen beschikken om ze zelf te maken. Als je zelf geen robot wilt of niet over de middelen beschikt om er zelf een te maken, dan kunnen wij een complete robot leveren, aangepast aan swpecifieke behoeften, met sensoren, een camera, enzovoort. Van het creëren van een op maat gemaakte robot tot specifieke printplaten, besturingen en interfaces."
(2) "De essential line – De Core en Verax positioneersystemen. De Core kan het brein zijn van elke (mobiele) robot. Het stelt gebruikers in staat om hun eigen sensoren en actuatoren (componenten die verantwoordelijk zijn voor het verplaatsen en besturen van een mechanisme) aan te sluiten en vergemakkelijkt het programmeren met MATLAB Simulink. Het biedt ook ingebouwde GPS- en IMU-module. Voor klanten met een veeleisendere toepassing hebben wij de Verax lokalisatieproducten ontwikkeld. Deze positioneringssystemen werken met de Core en leveren zowel binnen als buiten zeer nauwkeurige gegevens op."
(3) "De Curiosity lijn met gebruiksklare producten zoals Aerial Curiosity – onze drone. De Aerial Curiosity is een modulair quadcopterplatform, dat de Core als zijn brein draagt. Dit betekent dat Aerial Curiosity het instrument is voor het creëren van nieuwe drone toepassingen. Dat is de filosofie achter de Curiosity ('nieuwsgierigheid') lijn: het leveren van platforms die klanten kunnen gebruiken voor hun eigen toepassingen."

© Avular

Een robot voor Signify
"Op dit moment zijn we bezig met de ontwikkeling van een nieuwe Rover-robot in samenwerking met Signify. Het doel van het Rover-platform is het meten van de lichtintensiteit in stadions. Deze taak vereist een nauwkeurige lokalisatie in het stadion, dus we implementeren en verbeteren ons Verax Ultra-WideBand positioneringssysteem. Met behulp van de Core hebben we de tools in handen om een autonoom bewegende rover te creëren, dus hebben we samen met Signify het hele platform ontwikkeld volgens de specificaties van Signify. We zijn voortdurend bezig met het verbeteren en ontwikkelen van het platform, ook om de mogelijkheid te creëren voor andere klanten om het uiteindelijk te gebruiken. De Rover zelf is dus een nieuwsgierigheidsproduct aan het worden".

Business case: Schoorsteeninspectie
"We werken momenteel aan een business case die alle elementen van ons bedrijfsmodel combineert met een bedrijf dat tegels voor industriële schoorstenen maakt. Zij moeten schoorstenen inspecteren om te zien of er tegels gebroken of verloren zijn, omdat dat tot warmteverlies kan leiden. Om dit te doen, moet je in de schoorsteen klimmen of je kunt het een drone laten doen. Maar het vliegen met een drone in een klein afgesloten gebied is vrij moeilijk te doen en je hebt een nauwkeurige lokalisatie nodig, ook al is er geen GPS beschikbaar. Daarom hebben we voor de schoorsteenmaatschappij een oplossing bedacht – een lokalisatiesysteem op maat van de schoorsteenfabrikant. In deze specifieke business case gebruiken we de Aerial Curiosity met de Core als zijn hersenen, het Verax-positioneringssysteem, en we ontwikkelen het voor onze klant".

Toekomstige plannen
"Begin volgend jaar lanceren we nieuwe producten voor onze Essential lijn. Ze worden volledig gecertificeerd en zullen samen met onze andere producten het ecosysteem van onze technologieën vervolledigen. Wanneer ons ecosysteem compleet is, kunnen we iedereen in staat stellen om complexe mobiele robots te bezitten of te bouwen".

bron.