Kruisbestuiving op dak van Innovation Powerhouse op Strijp-T

Kruisbestuiving op dak van Innovation Powerhouse op Strijp-T

Op het dak van Innovation Powerhouse TR, de voormalige energiecentrale van Philips, huizen bijen. Imker Dirk De Brouwere (40) trok zijn stoute schoenen aan en legde zijn plannen voor aan Boudie Hoogedeure, die maar wat graag toehapte.

Biodiversiteit, duurzaamheid en ecologie: het zijn termen die Hoogedeure, onderdeel van het ontwikkelteam van Strijp-T, regelmatig in de mond neemt. En niet zonder reden. Het is zijn motivatie om van het bedrijventerrein een plek te maken 'waar mensen van kunnen genieten'. ,,Het moet hier een duurzame omgeving worden. Ik denk dat we aardig op weg zijn, met onder meer het Gloeilampplantsoen en het groendak van zo'n 1400 vierkante meter."

Daar blijft het niet bij. Belg De Brouwere, sinds enkele jaren woonachtig op Strijp-R, passeerde het bedrijventerrein met regelmaat. ,,Ik vind Innovation Powerhouse TR het meest iconische gebouw van Eindhoven. Op de Notre-Dame in Parijs zit een imker, wist ik. Toen bedacht ik: dat moet hier toch ook kunnen?" Hij benaderde Hoogedeure, die de deur vervolgens wagenwijd openzette. Door de corona-uitbraak kwam er wat ruis op de lijn, maar sinds september zijn twee bijenhotels op het dak dan eindelijk gerealiseerd.

Ecosysteem
De Brouwere, in het dagelijkse leven werkzaam bij ASML, vindt het fantastisch dat hij op dit dak 'een beetje aan mag klooien', zoals hij zijn werk als imker omschrijft. ,,Ze zijn ontzettend belangrijk voor ons ecosysteem. Er gebeurt altijd wel wat met bijen, wat het werk als imker gevarieerd en dus leuk maakt." Anticiperen op de situatie, noemt De Brouwere dat.

Op het moment van spreken zijn er in de afgesloten hotels weinig bijen te zien. Zo heel af en toe komt er eentje om de hoek kijken. Gek is dat niet, weet De Brouwere, die drie jaar geleden een cursus hobbyimker volgde. ,,Het bloeiseizoen is voorbij, dan gaan ze hun kastje in. De winterslaap in. Nu teren ze op hun wintervoorraad. Het zijn rustige weken, zo."

Benieuwd naar de échte Eindhovense honing? Het product wordt aangeboden bij Eten zonder Streken, een streekwinkel in het Philipsdorp. De Brouwere hoeft er niets aan te verdienen, hij vindt het al lang leuk dat hij zijn hobby op het bijzondere dak kan uitoefenen.

bron.