10 januari 2024

Japans robotica bedrijf Mujin vestigt zich op Strijp-T

bron: Innovation Origins / BOM (foto: Mujin)

Het bedrijf Mujin dat intelligente robotica produceert, heeft zijn Europese vestiging geopend in Eindhoven en de regio gekozen als springplank voor zijn Europese ontwikkeling. Mujin heeft daarbij bewust gekozen zich te vestigen in het historische voormalige Philips Glaslaboratorium op Strijp-T, waar Avular en KRAGT GROEP het innovatieve robotica workplace concept van "MELT at Avular" hebben gecreëerd.

 

Een nieuw internationaal bedrijf heeft zich aangesloten bij het bloeiende hightech ecosysteem van Noord-Brabant. Het Japanse Mujin vestigt zijn Europese hoofdkantoor in Eindhoven. Eind 2023 gingen de eerste activiteiten van start en dit jaar zal de locatie volledig operationeel zijn.

 

Mujin is een robotica-bedrijf dat is opgericht in 2011. In het Japans betekent Mujin onbemand – het bedrijf ontwikkelt namelijk intelligente robotbesturingen. De fabrieksrobots van het bedrijf kunnen in real-time beslissingen nemen. Hierdoor kunnen processen sneller verlopen. Robots voeren elke toepassing uit via het MujinController-platform.

 

“Met ongeveer 300 werknemers wereldwijd – waarvan tweederde werkzaam in R&D – heeft het Japanse bedrijf zijn Europese vestiging geopend in Strijp T, Eindhoven, de eerste stap op weg naar Europese expansie. Toen we voet aan wal wilden zetten in Europa, was de regio Noord-Brabant de beste optie. Dit is voordelig in verband met de nabijheid van klanten. Bovendien is er sprake van een aantrekkelijk ecosysteem”, legt Lukasz Drewnowski, CEO van Mujin Europe, uit. 

 

“Het is een zeer internationaal gebied, dynamisch en vol jong talent. Eindhoven is relatief klein en het lijkt alsof iedereen elkaar kent”, benadrukt hij. Die nabijheid is volgens Drewnowski een positief aspect. “Heel vaak lopen hightechbedrijven vast omdat ze een probleem moeten oplossen en daar veel tijd voor nodig hebben. Hier kan het netwerk je helpen de juiste mensen te bereiken en eventuele problemen sneller op te lossen.”

Mujin heeft bewust gekozen zich te vestigen in het historische voormalige Philips Glaslaboratorium op Strijp-T, waar Avular en KRAGT Groep het innovatieve robotica workplace concept van “MELT at Avular” hebben gecreëerd. Deze locatie biedt niet alleen historische waarde, maar ook nieuwe voordelen voor bedrijven actief in de robotica en aanverwante high-tech sectoren. Het gebouw is voorzien van moderne faciliteiten, waaronder kantoren, laboratoria, testruimtes en ervaringsruimtes, waardoor het de ideale locatie is voor bedrijven zoals Mujin om op te vallen binnen het gespecialiseerde ecosysteem voor robotica en high-tech. Bovendien zijn Avular en andere vooraanstaande robotica-bedrijven in hetzelfde gebouw gevestigd, wat resulteert in een dynamisch robotica-cluster.