Wintermans neemt zelf roer 3D-metaalprintbedrijf in handen

Aandeelhouder Jonas Wintermans neemt zelf de leiding op zich van Additive Industries. De Eindhovense producent van 3D-metaalprinters kondigt vrijdag ook de ontwikkeling van een nieuw model voor veel grotere volumes aan.

3 mei 2021

Wintermans wordt als topman de opvolger van Daan Kersten die in juni plotseling bij het bedrijf vertrok. Samen stond het tweetal in 2012 aan de basis van de ontwikkeling van de revolutionaire volautomatische metaalprinter. Kersten nam de rol van topman op zich, waarbij Wintermans naar de achtergrond verdween.

 

Omvang onderdelen vervijfvoudigd

Hij pakt nu zelf het roer in een cruciale fase voor het bedrijf. Inmiddels zijn concurrenten actief en moet Addiditive Industries zijn leidende positie zien te handhaven. Een belangrijke stap kondigde het gisteren aan met de ontwikkeling van een nieuw model metaalprintsysteem. Daarmee zou de maximale omvang van de te printen onderdelen kunnen worden vervijfvoudigd. In plaats van 42x42x40 centimeter zou kunnen worden opgeschaald naar 60x60x100 centimeter. Het bedrijf verwacht zijn nieuwe vlaggenschip eind 2021 te kunnen presenteren.

,,Het grotere volume opent voor klanten deuren naar meer toepassingen en een hogere productiviteit", stelt Wintermans in een schriftelijke verklaring. Zo'n printer voor zwaardere klussen stelt hoge eisen. De machine zal volgens het bedrijf 'maximaal robuust' moeten zijn om meerdere dagen achtereen zijn werk te kunnen doen.

 

Voor vliegtuigen en Formule 1
Tot de klanten van Additive Industries behoren onder meer vliegtuigbouwer Airbus en autoconcerns BMW en Volkswagen. Ook een niet met naam genoemd Amerikaans ruimtevaartbedrijf en Formule 1-team Alfa Romeo Racing zijn opdrachtgevers. De familie Wintermans is sinds de oprichting aandeelhouder. Na het vertrek van topman Kersten nam de familie onder de vlag van investeringsmaatschappij Highlands Beheer diens aandelenbelang over. Afgezien van een klein belang dat in handen is van personeel is de familie sindsdien de enige eigenaar. Highlands Beheer investeert dit jaar naar eigen zeggen voor 28 miljoen euro in Additive Industries.

Highlands Beheer bezit naast Additive Industries nog twee technologiebedrijven, NTS (systemen voor hightech machinebouw) en ATD Machinery (machines voor de sigarenindustrie). De familie Wintermans was tot 2019 ook eigenaar van sigarenfabrikant Agio.